Door op “accepteren” te klikken, stem je in met het gebruik van cookies op jouw apparaat. Dit helpt ons om je navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ondersteunt onze marketingactiviteiten. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we gegevens verzamelen en gebruiken.                              

De Zwinhaven van Hoeke. Een Hanzeatische ankerplaats?

Zondagbabbel

De Zwinhaven van Hoeke. Een Hanzeatische ankerplaats?

Zondagbabbel
Wanneer
Zondag 30 maart 2025 om 10 uur
Voor wie
Ticket

De Zwinhaven van Hoeke. Een Hanzeatische ankerplaats in het Brugse voorhavennetwerk? - Door Wim Declerq

De middeleeuwse Zwinhaven van Hoeke beroerde sinds de 19e eeuw reeds menige historici. De opgang van de havenplaats aan de linkeroever van het Zwin zou immers in verband gebracht kunnen worden met de aanwezigheid van Hanzeatische handelslui en zeelieden die hier in de tweede helft van de 13de eeuw een ‘novam villam de Dam’ zouden hebben opgericht. De haven was daarnaast onder andere ook bekend als plaats waar ijzer werd gesmeden, kolen werden gemeten, scheepsmateriaal werd aan land gebracht en waar vrachtschepen werden hersteld, en waar ze zelfs werden verkocht. Net als de andere voorhavens was Hoeke als havenplaats maar een kort leven beschoren, en het deemsterde samen met de Zwingeul weg. Vandaag rest er echter een groot en rijk bodemarchief van deze belangrijke schakel in het havennetwerk.

Archeologisch en geologisch onderzoek dat sinds meer dan een decennium wordt gevoerd in de Zwinregio en zich de opgang en het verval van het Zwin en de maritieme toegang tot Brugge als onderzoeksvoorwerp stelt, heeft ook voor Hoeke heel wat nieuwe en relevante informatie aan het licht gebracht. In de lezing wordt dieper ingegaan op de vorming en de evolutie van de Zwingeul, de bouw van de dijken, het ontstaan en de uitbouw van de havenzone en de daaraan gekoppelde economische bedrijvigheid, de handelsrelaties, en tot slot ook de Hanzeatische voetafdruk zoals deze wordt weerspiegeld in de materiële cultuur op de site. De spreker Prof. Wim De Clercq is de bezieler van het project Vedwenen Zwinhavens.

€ 3.50
Gratis voor leden van Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago
Inclusief drankje

No items found.