Door op “accepteren” te klikken, stem je in met het gebruik van cookies op jouw apparaat. Dit helpt ons om je navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ondersteunt onze marketingactiviteiten. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we gegevens verzamelen en gebruiken.                              
Lezing

Zondagbabbel - Militaire inundaties in Noord-Vlaanderen

20 oktober 2024 om 10 uur
Waar:  
Hoofdbibliotheek Scharpoord

Lezing gegeven door Dr. A.M.J. de Kraker

Het gebied tussen Damme, Sluis en Biervliet werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) onder water gezet. Maar hoe zat het ook al weer met die eerste grootschalige oorlog? Hoe ging zo’n moedwillige onderwaterzetting voor oorlogsvoering in zijn werk?

Dat wordt uitgelegd aan de hand van kaartmateriaal  van de eerste militaire inundaties van de jaren 1583 en 1584. Belangrijk daarbij is te weten wat het aanvankelijke doel van zo’n inundatie was en of dat werd bereikt. Eveneens van belang is het om na te gaan wie er allemaal door een militaire inundatie werden getroffen.

Wat waren voor hen de gevolgen en hoe lang gingen die duren? Was er overigens met hen ook overleg geweest hoe, waar en wanneer zo’n inundatie zou plaatsvinden?

Deze boeiende lezing wordt als powerpointpresentatie met veel illustraties nader toegelicht.

Inschrijven verplicht op T 050 630 430 of via het onthaal van Cultuurcentrum Scharpoord.

Lezingen zijn gratis voor leden van Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago. Niet-leden betalen 3,50 euro

Na de lezing biedt het gemeentebestuur je een drankje aan in CaféCultuur.